Betöltés...
2012. október 19., péntek

Az élet sója

Hosszú ideje folyik a tájékoztatás, milyen sót is kell ennünk ahhoz, hogy minél jobban szolgálja szervezetünk igényeit. Évtizedekkel ezelőtt megszületett egy szabvány, melynek értelmében az étkezési só minimum 97%-ban NaCl - azaz nátrium klorid.

Azóta az étkezési sót - legyen az tengeri só, bányászott só, valamilyen módon mindenféle vegyi anyaggal keverik. Ezeket az anyagokat beleteszik sok méltán híres sófajtába is. Legfőképp a kálium mennyiségét szeretik növelni.

Ennek hatása most több aktualitással bír. Az egyik kérdés:

Schobert Update Norbi esete a saját sójával.


Csökkentett nátrium tartalom, növelt kálium tartalom. Erre mondja Dr. Papp Lajos szívsebész professzor, hogy műtéteknél káliummal állítják meg a szívet. Aztán vagy sikerül újraindítani, vagy se...

Norbi szíve megállt 2012-ben. Szívműtéttel hozták vissza az életbe.

Harmathy Ildikó biológus-mérnök 2010-ben írta erről a következőket: „Schobert Norbertnél a hírek szerint veleszületett szívbetegséget állapított meg orvosa, és legfeljebb néhány további év megélését jövendölte. Nyilván Schobert Norbert saját készítményeit eszi, amelyek fenti sóval készülnek, folyamatosan túl sok káliumot és túl kevés nátriumot fogyaszt, nem kizárt, hogy a szívének nem lenne baja, ha ezt nem tenné.

Még durvább a kép a hirtelen, gyorsan megevett só tekintetében, hiszen - amennyiben Marosi doktornak igaza van - fenti sóból egyszerre elfogyasztva 4 - 8 g-t már azonnali életveszélyt jelent, amennyiben egy órán belül felszívódva a keringésbe jut. A káliumnak az emésztőrendszeren keresztül történő felszívódási sebességére vonatkozóan nem találtam adatot, csupán néhány embert, akik hasonlóan magas káliumtartalmú só fogyasztása után borzalmas élményeket éltek át: nem volt vizeletük és úgy érezték, megáll a szívük.” (http://www.biokemia.blogol.hu/)

Nemigen van rá okom, hogy Harmathy Ildikót látnoknak tartsam. Arra sokkal inkább: Norbi még külön rátett a betegségére, ha a neve alatt forgalmazott sót megeszi.

Az igazi sók egyike

A másik só aktualitás, hogy közelebbi kapcsolatba kerültem a Parajdi só megnevezésű valódi bányasóval. Erről persze ugyanúgy hallani milyen változásokon ment át, hogyan hamisítják.

Mivel hiteles TÜV méréssel tudják igazolni az összetételét a budapesti Parajdi Sópincéből származó sónak, csak azt tudom javasolni: minden kizárólag ellenőrzött forrásból, ami minél közelebb legyen az előállításhoz.

A valóságban a közvetlenül bányából érkező sókat havi rendszerességgel mérik. A problémát mindig a további feldolgozás során kell keresni. Amikor az emberi kapzsiság okán bármit hajlandók bármibe beletenni több bevételért. Ami még messze nem több haszon. Aztán úgy járnak, mint Norbi...

Idén lett példakép előttem Steve Jobs. Ő tökéletes bemutatása a kapzsi, önző embernek, aki képes a saját érzelmeivel halálos beteggé tenni önmagát, mivel nem tudta hibás érzéseit, rossz szokásait elengedni. Mindemellé természetesen tipikus felelősséghárító, csodabogyó effektusban szenvedő egyidejűleg. Az egész gondolkodásmódja arra volt behangolva, hogy a világ dolga őt kiszolgálni, az orvosok dolga őt megmenteni. Kár, hogy a világ ezt nem tudta, az orvosok meg nem voltak rá képesek...

Lehet, ha időben találkozik bármelyikkel az élet sói közül, tiszta vízzel, tiszta ételekkel és emberséges emberekkel, másképp alakul számára a folytatás. Így példakép lett a kerülendő példák közül. Ráadásul kiválóan demonstrálja, nincs az a pénz, amivel az önmagunkban okozott kárt kompenzálni lehet.

Az ő cipőjében nagyon sokan járnak. Kicsik és nagyok egyaránt. Ahogy látom minél gazdagabbak, annál inkább szorítja őket ez a fajta cipő. Ezért van, hogy a szavukat értem, csak azt nem: hogyan lehet, hogy nem látják azokat a következményeket, amiket ők maguk se kerülhetnek el.

Nekem megmaradnak követendő példának helyettük az olyanok, mint akik a Parajdi sópincét felépítették itt Budapesten, bármilyen témával foglalkozzanak, bármilyen hiteles, megbízható termékük legyen.

Sópince
Fürdősók

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel