Betöltés...
2012. október 18., csütörtök

Közkívánatra egy kis szendvicsezés

A hét végén a Lélekművészek remekbe szabott kiállítása kapcsán tartottunk „klubnapot” a SunSet Caféban (Budapest, XIII. Csanády utca 17.). A kiállításhoz könyvbemutatók és kellemes beszélgetések kapcsolódtak.

Ilyen alkalmakkor mindig készülnek a vendégeknek szendvicsek is. Hogy milyenek? Mikor milyenek, mert túl azon, hogy az impulzusfőzés a műfajom még sok összetevőn múlik az ilyesmi.

Első számú szempont: az alapanyagok őstermelőktől származnak. Még a péket is válogatjuk erősen, hiszen a GMO mentes gabona és az adalékanyagoktól mentes kenyér alap ilyenkor. Gluténérzékenyek számára meg kidolgoztunk néhány kenyérhelyettesítő alternatívát.

Érdemes még mindig ellátogatni a képek kapcsán akinek kedve van, mert a kiállítás képeinek egy része továbbra is megtekinthető.
Tudom, most kapom a fejemre: már megint mindenről beszél, csak a szendvicsekről nem, pedig azért olvasom a blogját...

No akkor csapjunk a lecsóba - akarom mondani a sós szendvicsbe - ha már ennyire főznél!

Előkészületek:

Az alapanyagok a Lehel piaci őstermelőktől származnak, a kenyér a Sváb pékségtől került, utóbbi teljes kiőrlésű ATA, tönköly kenyér, ami nem kovászos, nem élesztős, hanem az ősi kelesztési módszerek egyikével készül. (Szívesen fogadtuk volna Kovács Dénes kenyereit is, de épp költözött.)

Az alapanyagokból válogatás során figyelembe veszem, honnan veszi a magot a termelő, hogyan készíti elő a földet, hogyan locsolja, gondozza a növényt. Bizony hatalmas előnnyel indul az, akinek pl. a zöldsége kissé földes, valami megrágta, nem annyira szabályos.

Nem kevés idő volt megfejteni, ki / mit / hogyan, mikor van a piacon, hogyan lehet előrendelni, de megérte. Az sem véletlen, hogy szoktam piaci idegenvezetést tartani, ha valaki szívesen tart velem a napi vásárlásom során. Olyan nincs, hogy egy nap minden megvan. Ez néha változtat az eredeti elképzelésen, esetenként jót is tesz.

A sós szendvicskrém:

- 1/2 kg zöld szárazborsó, só nélkül főzve. Ez pont fél liter is, amihez 1,25 liter vizet kell tenni a főzéshez. (Hagyományosan lezárt kuktában főzni tilos, mert felhabzik és eltömíti a kukta szelepét! Balesetveszélyes.)
- Hidegen sajtolt szőlőmag olaj kb. 4 evőkanálnyi.
- 2 közepes fej hagyma apróra vágva, a fenti olajmennyiségen megdinsztelve.
- 1 fej fokhagyma és kb. 4 cm gyömbér apróra vágva, az üveges hagymára csak egy percre rádobva.
- 1 átlagos csomag leveszöldség + 1 közepes zeller + 2 szál paszternák (mehet bele karalábé is, retek is ha van) apróra kockázva, hogy minél kevesebb ideig főjön. Ez rákerül a hagymákra és a gyömbérre.
- : a fent leírt mennyiség kb. 4 liter szendvicskrém, amihez 4 csapott evőkanálnyi Parajdi bányászott só kerül. (Igen ez pontos adagolás: minden kilónyi alapanyaghoz, ilyen krém esetén minden liternyi mennyiséghez 1 evőkanál olaj, 1 csapott kanál só és 1 cm gyömbér jár.) A sót a zöldség dinsztelés kezdetén teszem az ételbe.

Mikor a zöldség majdnem puha összerottyantom a főtt borsóval, majd botmixerrel pépesre kavarom. (Zöldséget puhára kizárólag szendvicskrémhez főzök, amúgy a legyen rajta mit rágni elv érvényes.)

A feltétek:

- Csíkra vágott tormalevél
- Gyufaszálra vágott cékla (figyelni kell, hogy a héja vékony legyen, mert akkor még zsenge)
- Reszelt, hagyományos érlelésű és füstölésű, sózatlan, fűszerezetlen juh gomolya.

Nem az igazi egy ilyen buli édesség nélkül. A mostani édes szendvics még engem is meglepett, hiszen olyan összetevője is akadt, aminek a létezéséről se tudtam egy héttel hamarabb. Ez a diós szőlőkolbász (Törököknek kinevetni a magamfajta kisebbet nem ér!)

Különösen nagy volt a meglepetésem, mikor a kolbász összetevőit elolvastam:

- Szőlő
- Dió
- Kukorica és búzakeményítő
- Citromsav

Semmi cukor, semmi egyéb adalék. A színét a vörös szőlő és a dió kontrasztja adja. Teljesen úgy néz ki, mint egy vékony szárazkolbász.

Az édes szendvicskrém:

- Hidegen sajtolt szőlőmag olaj kb. 4 evőkanálnyi.
- 1 kicsi, apróra vágott hagyma a fenti olajmennyiségen kicsit megkaramellizálva (cukor helyett)
- 1 db sütőtök és 2 db úritök (cukkini) hámozva, apróra kockázva, addig dinsztelve a hagymán, míg levet ereszt. (kb. 4 kg a nyers összmennyiség)
- 4 csapott evőkanál só (mint fent)

A levet eresztett tököket puhára főzöm. Amikor kész teszek hozzá kb. 10-15 dkg darált diót (ahogy sikerül), mert a dió kellemesen megköti a felesleges nedvességet.

A feltét:

- Bazsalikomlevél csíkokra vágva. Háromfélét sikerült beszerezni: zöld, bordó és mentás bazsalikomot.
- Vékonyra szeletelt diós szőlőkolbász. Ez helyettesíthető simán egy-két szem szőlővel és némi vágott dióval.

Ma, amikor a lehető legjobban próbálják belénk sulykolni, hogy mindig minden kapható, az egyik legfontosabb tudás, mi terem helyben és mikor van a szezonja. A primőr áru és a ki tudja hol termett igen érdekes meglepetéseket hozhat.

Soha nem felejtem el a történetet, mikor primőr epret akartunk megmosni - pár perces előáztatással - egy vegyszereket közömbösítő, fertőtlenítő hatású, növényi alapú, Fürtös-bogyós gyümölcsmosónak keresztelt folyadék előírás szerint hígított változatával. Valóban kioldotta a vegyszereket. Maradt belőle: szár és a magokat tartalmazó külső héj... Azóta szeretem a csökkentett kockázatot.

Újabb bejegyzés
Előző
Nincs régebbi.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel