Betöltés...
2013. február 1., péntek

Mit főzök ma?

Zöld felesborsó
Ez napról napra eléggé hasonlóan alakul: hol fogalmam sincs róla, hol gőzöm. Előbbi esetben van, hogy gőz felett főzök.

Nade félre a tréfával, hogyan is derül ki, mi lesz a menü?

Első és legfontosabb szempont: milyen évszak van, éppen minek van szezonja az itthon termő növények közül? Félre ne érts, pontosan tudom, kb. bármi beszerezhető. Csak éppen nem veszem meg, pláne nem eszem meg.

Néha bizony ez komoly feladvány. Mert hiába nem vagyok már rég mai darab, nem mindenre emlékszem. Ráadásul - hála az égnek - a hazai termelők is elővettek nagyon régi növényeket. Persze teremtek ezek eddig is, csak nem hozták ki a piacra. Megjelentek végre az ehető gyomnövények is. A megfelelő időszakokban találkozhatunk erdő-mező ehető növényeivel, fűszereivel a gombáktól a vadon termő medvehagymáig.

Igenám, de most tél van. Még akkor is, ha sokszor szinte tavaszias az idő. Így a leveszöldségek, a cékla, a karfiol és más káposztafélék, savanyított káposzta, sütőtök, csicsóka szezonja dúl. Gombából is be kell érjük a termesztett fajtákkal, vagy a szárított gombákkal. Gyümölcsökből alma, körte, télálló szőlő, birs járja. Szerencsére bőven van hagyma, póréhagyma is a kínálatban. (Sokak szerint ha rajtam múlna még a tortában is lenne, de hozzátartozik, hogy a koleszterin problémákat is csak a mesékből ismerem emiatt.)

Ugyancsak most van itt a száraz hüvelyesek, zsíros gabonák, olajos magvak szezonja is. Túl azon, hogy kint is, bent is elkel azért némi fűtés, a belső többletenergia hatásosan véd a mindenféle nyavalyák ellen. Egészen biztos vagyok benne, jobb, mint a művitaminok, meg a felesleges oltások.

Én az aktuális ételhez színeket, ízeket, illatokat szoktam keresni. Néha ácsorgok kicsit, nézelődök, mi mihez illik, hogyan hozhatom ezt össze azokkal akiknek főzök. Mert különböző korúak, ízlésűek, egészségi állapotúak, étvágyúak. Úgy kell megoldani, hogy a nagyétkű is jóllakjon, a gyenge gyomrút se terhelje meg.

Pont ilyen okból sikerült kedvencemmé válnia a fent látható zöld felesborsónak, ami színében a tavaszt, ízében a zöldborsót is, energiájában a száraz hüvelyeseket hozza. A világ legfinomabb köreteinek egyike készülhet belőle.

Hatalmas kedvencem a cékla, ami főzve, sütve, nyersen, mindenhogy finom és gyönyörű. El se tudom képzelni, mi az oka, hogy az emberek többsége kizárólag agyonfőzve, savanyúan eszi. Pedig remekbe szabott édes íze van, ami levesbe, vagy nyers salátákba kiváló.

Még mindig túl kevesen élnek a lehetőséggel, hogy a csírák vagy majdnem csírák remek kiegészítő ízeit, hatásait élvezzék. Pedig álomfinom a csíráztatott babról leszedett csíra nyersen a babragu, vagy baboskáposzta tetején.

Az ételekhez varázsszerek használata megengedett, élen a gyömbérrel fűszereknek szólítjuk ezeket. Közös jellemzőjük: kis mértékben, jól válogatva igen kellemesen harmonizálnak az ízekkel, javítják az emésztést, a hangulatot és fizikai állapotunkat, nagy mértékben minden szempontból csak zavart okoznak.

Aki ismeri a szokásaimat, tudja, elsősorban az alapanyagok ízét kedvelem, egymással harmóniában. Ha fűszersót szeretnék, csinálok magamnak. Szárított gombát, enyhén pirított szezámmaggal, ellenőrzötten minél tisztább sóval például. De mikor csak lehet, zöldfűszereket használok, sokszor nyersen a kész ételbe.

Egyébként hajlamos vagyok egészen szokatlan összetevőket kombinálni - persze nem kötöm senki orrára, mit evett - viszont fel kell vegyek egy főszakácsot. Aki kitalálja, milyen neve legyen az ételeknek.

A következő bejegyzések ilyen színre - szagra - ízre kreált ételek receptjeit tartalmazzák.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel