Betöltés...
2013. április 1., hétfő

Majdnem székelykáposzta

A mellékelt ábrán tisztán látszik: egy egészen kicsike székely sincs ebben a káposztában se. Viszont alapanyagok és természetes fűszerek akadnak bőven.

A lehetőségekhez képest próbáltam úgy válogatni, hogy a tél vége és a tavaszelő kínálatát kiaknázzam.

Ahogy a szárított gombák (szegfűgomba, ízletes rizike, shiitake - hazai, biotermesztésű), a borsfű még a tavaly őszi szárításból vannak, a medvehagyma már az idei tavasz vadon termett példánya.

Mielőtt elájulsz, milyen drága gombákat eszünk, elárulom: ősszel megvettem mindegyikből 15 dekát. Azt megszárítom, porráőrlöm, fűszernek használom.

A póréhagyma, a fokhagyma, a káposzta, a zöldségek mind közvetlenül termelőktől érkeztek a konyhába. A savanyú káposzta Fekete Laci házi, nyolcfűszeres, birsalmás csodája, ahogy a hagyományok nagykönyvében van. Persze saját káposztájából. Ő hozta a pirospaprikát is, Boldogról. A paprika 10 pontos listán simán 12 pontot ér.

A kurkuma és a gyömbér is biztosítja. hogy véletlenül se legyen gond az emésztésével, sőt a tavaszi náthafélék is messzire kerüljék a házat. A só az általam kedvelt bio minősítésű parajdi, de bármilyen tiszta só kiváló hozzá.

Az egyetlen ami hiányzik a képről a hidegen sajtolt szőlőmag olaj. Forrása a Magyar Természetes Élelmek csapat, színe gyönyörű zöld, íze az ételben mint a vajé.

Miből mennyit?

Az első szempont: hány emberre számolsz és hány étkezésre. Ez az étel két napra is remek megoldás. A létszám most 6 fix emberből, és néhány alkalmilag erre járóból jött össze, úgyhogy nem mérvadó a mi alapanyag igényünk. Az egyszerűség kedvéért:

- 1 rész nyers csicseriborsó
- 1 rész gyalult fejeskáposzta
- 1 rész leveszöldség negyedholdra vágva
- 2 rész savanyúkáposzta
- 1 nagyon figyelő személy, aki ezek nyersen, illetve a csicseriborsót főve hirtelen megevésére készülőket a direkt előkészített nyers alapanyagokhoz irányítja
- 1/4 rész póréhagyma apróra vágva
- kiló alapanyagonként 1 evőkanál szólómag olaj
- kiló alapanyagonként 1 csapott evőkanál só
- gyömbér és fokhagyma apróra vágva, ízlés szerinti mennyiségben
- pirospaprika és kurkuma ízlés és látvány szerinti mennyiségben
- borsfű és gombapor szintén ízlés szerint.

- extra: torma apróra vágva, ízlés szerint - kb. annyi kell belőle, mint a gyömbér - enyhén füstölt ízhatás érhető el vele

További összetevők

- póréhagyma apróra vágva
- medvehagyma apróra vágva

Passzol még:

- retek apróra vágva
- napraforgómag kevés sóval pirítva

Hogyan készül?

A történet első szereplője a készítésnél - mint mindig ha van az ételben - a csicseriborsó. Hatszoros vízben, só nélkül főzöm meg. Kuktában áztatás nélkül kész egy órán belül. (Sistergéstől számítva, kislángon 42 perc.) Ekkor a csicseriborsó kiköltözik a kuktából és külön kerül a leve.

A kuktában elkezdem a szőlőmag olajon dinsztelni a póréhagymát a sóval. Amikor a póré láthatóan összeesett, hozzákerül a fokhagyma és a gyömbér. Ahogy ezek kicsit megfehérednek leveszem az edényt a tűzről és beleteszem a pirospaprikát meg a kurkumát. Összekeverem az edényben lévőket, majd a csicseriborsó lével felengedem.

Visszateszem az egészet a tűzre. Mikor felforr, beleteszem a zöldségeket, káposztákat, borsfüvet, gombaport és a főtt csicseriborsót. Lezárom a kuktát, majd sistergéskor kislángra teszem, innen számított 10 percig fő. Akkor az igazi, amikor a zöldségeken még van mit rágni.

Tálalás

A kész káposztát tányérra szedem, majd a További összetevőkkel megszórom. Amennyiben Passzol még összetevők is vannak, ugyancsak a tányérnyi mennyiségek tetejére kell szórni. A különféle mértékben főtt / nyers összetevők még az optimális rágás élményét is biztosítják.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel