Betöltés...
2013. március 31., vasárnap

Picit csicsergünk

Az idei téli kedvencek sorában mindenképp nagy szerepet kap ez a három növény. Valamikor régen el se tudtam képzelni, hogy közülük a zellert fő kedvenceim között fogom számontartani. Ma már tudom, jelentős szerepe van ebben az elkészítés módjának és az összetevők minőségének.

Igaz, még néhány titkos segéd is járt a konyhámban főzés közben. Némelyikük nélkül nehezen tudok ételt elképzelni.

Nézzük sorra a segédeket:

- Hagyma - lehet vörös, fehér (gyenge epéhez), póré (jelen ételben a legjobb ízhatás). Ne legyen lila, mert nem illik az étel színéhez sehogy, feketének fog látszani.
- Fokhagyma - ízlés szerint, de ne legyen domináns.
- Gyömbér - nagyjából süteménybe is kell. Remekül harmonizálja az emésztést, más jó tulajdonságai mellett. Fontos: ez az íz se domináljon.
- Kurkuma - gyulladások, ízületek szabályzója, de igen érdekesen hat az ételekre. Harmonizálja az ízeket. Ilyen ételbe csak annyit használok, hogy még ne színezze el az ételt.
- Hidegen sajtolt szőlőmag olaj. Azért szeretem, mert bírja a főzést, de más olaj is használható. Aki napraforgó olajjal főzné 1/3 rész olajat, 2/3 rész vizet használjon. (A napraforgó olaj nagyon meg tudja nyomni az epét és megterheli a gyomrot.) Én egy kiló alapanyaghoz egy evőkanál olaj párton állok.
- Egyéb fűszerek:
» bazsalikom - jelen helyzetben elhagyható, zellerzöld, kis petrezselyem is kiváló.
» borsfű (csombor) - bors helyettesítésre, de bors is jó.
» babérlevél - kevés, csak a csicseri főzéséhez, kevés kell.
- Só - én az adalékmentes bányászottat szeretem, de bármilyen tiszta só kiváló.
- Víz - tisztított, vagy szűrt.

Első lépésben a csicseriborsót főzöm meg, szigorúan só nélkül, mint minden hüvelyest, amit nem kőkeményre szeretnék főzni. (Aki nem kuktát használ, annak érdemes előző este beáztatni. Az áztatott borsót saját levében főzni.) A borsóhoz hatszoros vizet használok. A továbbiakban mindenhez a főzőlét. Az esetlegesen kimaradó főzőlé kiváló ital.

A következő lépés a hagyma dinsztelése, amihez rögvest hozzáteszek annyi kanál sót, ahány kiló alapanyaggal kezdtem. Amikor a hagyma üveges, belekerül a fokhagyma és a gyömbér. Kicsit megfuttatom (az kb. annyit tesz: megfehéredik csöppet), majd hozzáteszek a csicseri főzőlevéből. Hagyom felforrni.

A forró lébe teszem az egyéb fűszereket, majd a kockára vágott zellert és a szintén kockázott csicsókát. Akik nagyjából nyersen étkeznek, itt hozzátehetik a főtt csicseriborsót, egyet kevernek rajta és kész is. Akik a főtt ételt díjazzák jobban, ekkor kell lefedni, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzni, akkor keverni a csicserivel.

A csicseriborsó levéből annyit használj, amennyire levesesnek szeretnéd. Lehet raguszerű, egészen leves, egyáltalán nem leveses önálló étel, de némi botmixer segédlettel szósz is készülhet belőle.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel