Betöltés...
2016. március 27., vasárnap

Nagyim titkai: Húsvéti keménytojás

Egyik barátunk kért meg rá, hogy főzzek neki sonkát, tojást és krumplit húsvétra, mert se ideje nem lesz, se nem ért hozzá. Összegyűjtöttem kis közösen főző csapatunkból a ki mit szeretne húsvétra igényeket, aztán nekiláttam, ahogyan a nagymamámtól tanultam.

Mivel egyszerre több családnak készül az étel, mindenki számára idő- és energiatakarékos a húsvéti készülésnek ez a része. Én ilyenkor is a kuktára szavazok, mert gyorsabb, hatékonyabb, jelentősen víztakarékos eszköz.

Füstöltekből karaj és sonka van vegyesen, olyan félkilós - kilós darabok. Most főnek épp. Hideg vízbe tettem a sonkákat, a víz épp a tetejükig ér. Elég lenne egy fél liter is, de most több okból szükség lesz a sonkalére miután kész.

A főzési idő kuktában, felrakástól számítva 1 óra - 1 óra 10 perc. Sistergéskor a lehető legkisebbre veszem a kukta alatt a lángot. Amikor kész leveszem a tűzről, hagyom, hogy lezárva szobahőmérsékletűre hűljön.

A meghűlt sonkát könnyebb kivenni. Ehhez érdemes szűrőkanalat használni, hogy mindjárt kicsöpögjön a víz a sonkából, a hús ne törjön meg, ne essen szét.

Ezután a sonkalébe nagyobbacska krumplik kerülnek héjastól és a megfőzni kívánt tojások. Izgalmas színt visz az ételbe, ha krumpliméretű (vagy akkorára vágott) zeller is kerül a főzőlébe.

A kemény tojás első titka: ne akard friss tojásból főzni. Nem lehet meghámozni úgy, hogy a héja és a fehérje elváljon egymástól. A legjobbak az egy-két hetes tojások. (Tudom, hogy mindig a friss tojás vásárlását javasolják, de csak kérdem: a boltokból minden nap kidobják a tojást? Eszükben sincs. Egyébként a tojás egy hónapig simán eláll hűvös helyen, még csak hűtőszekrény se kell hozzá.)

A sonkalében főtt kemény tojás titka: szobahőmérsékletű sonkalébe kell óvatosan betenni, hogy ne koppanjon. Ezt legkönnyebb úgy megoldani, hogy előbb a krumplit rakom az edény aljára, majd arra a tojásokat. Lezárom a kuktát, vagy lefedem az edényt, majd felforrás után lassú tűzön főzöm. Kuktában fél, fazékban kb. 3/4 óráig.

Az eredmény: a tojások egyben vannak, a tojáshéjak megrepedtek, egy mozdulattal eltávolíthatók. A sonka íze teljesen átjárja a tojás fehérjét, meg is színezi. A tojás sárgája egészen porhanyós, semmilyen fojtós érzetet nem kelt. Természetesen a krumpli is átveszi a sonka ízét.

Ha mindezekből másnapra is marad, a krumplit tepsibe karikázom, szelet sonkákat ráteszek, majd jönnek a hosszában félbe vágott tojások. Ezeket meglocsolom tejföllel, megszórom vágott medvehagymával, reszelt sajttal és addig sütöm, míg a sajt megpirul.

Kiegészítők:
  1. Retek, tépősaláta, csípős hegyes paprika, újhagyma, spenót, sóska, medvehagyma, meg ami friss zöld van, összevágva salátának, teljesen natúr.
  2. Torma. Házilag készítve. Hozzávaló tormát piacon szabad venni. Olyat ami csomagolatlan, kevés zöld levél is van a tetején. Ezt meg kell reszelni, majd épphogy ecetes vízzel leönteni, hogy ne barnuljon meg. Kizárólag edzett sonkázóknak való, mert így nagyon erős.
A húsvéti ételbe a sonkában lévő són kívül só nem kerül. A salátához salátalé nálunk nem készül. A tormába nem teszünk cukrot.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel