Betöltés...
2016. június 26., vasárnap

Szokatlan fűszerek

amiket nem találsz meg a gyorsételekben, a konzervekben és az átlagos receptekben sem.

Garantáltan finomak és mint eddig még minden fűszernövényről kiderült: egészségben tartó, regeneráló tulajdonságuk van. A mai étel már hamarabb elkészült, minthogy ez a két fűszer megérkezett. A curryfű része lesz a következő ebédnek. A perilla majd a jövő héten kerül sorra, mert ami megérkezett az pillanatok alatt elfogyott. Úgy helyből, nyersen. Pedig a salátában le

Curry illatú fű

Ma ez volt az egyik izgalmas szerzemény. Nem nagy kunszt kitalálni, hogy kedvenc zöldfűszer termelőm volt a forrása. Kíváncsi leszek rá, milyen íze van, mert az Internetes források szerint:

Az íze kellemes, de ennek a Helichrysum italicum nevű növénykének sem botanikailag, sem ízhatás szempontjából semmi köze nincsen a valódi karilevélhez. Ha egy karileveles receptet helyettesíteni szeretnél valamivel, próbáld meg inkább a néhány másodpercig pirított lepkeszegmagot, adj hozzá citromhéjat, és esetleg még egy nagyon kevéske rozmaringot.

Betippelem, szeretni fogom. Valamiért úgy sejtem, jobban hasonlít az eredeti indiai fűszernövényre, mint a ma curryként ismert fűszerkeverékre.

Az eredeti a kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje.

Levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A karihoz hasonló nevű karhí édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. A mai curry szó általában bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével.

A curry fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán (inkább nem) tartalmaz. Legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika.

Szemben ezzel a curryfű Dél-Európából származik, legjobban mérsékelt éghajlaton fejlődik. Örökzöld, nem téltűrő félcserje. Alacsony, bokros növésű. Levelei keskenyek, ezüstös zöldek, keserűek. Virágai nyár végén nyílnak. Ezek apró sárga szalmavirágok. Selymes levelei és sárga virágai kellemes curryillatot árasztanak, ezért is nevezik curryfűnek.

Az apró ágakat főzik az ételbe, levesekbe, pörköltekbe, rizsbe, zöldségekbe és más ételekbe. Levelei savanyúságok, tojásos és csirkés ételek ízesítésére alkalmas. Fűszerezésen kívül köhögésre, megfázásra és reumás fájdalmakra ajánlott. Anti-allergén, gyulladáscsökkentő, összehúzó és rákellenes hatású. Csodálatos regenerálóképessége folytán javítja a dermatitiszes bőr állapotát.

Ugye emlékeztek: levelei keserűek. Kóstoltam. Kicsit tényleg. De aki még nem csinált zellerlevélből zöldturmixot, nem tudja mi a keserű...

A fűszer, vagy gyógynövény keserűsége viszont mindig összefügg a regeneráló képességgel, a gyulladáscsökkentő képességgel. Mert a keserű fűszerek, gyógynövények a máj működését segítik.

Érdekes módon ha véletlenül sok keserű kerül az ételbe, soha nem a cukrozás kompenzálja, hanem a savanyú. Pár csepp citromlé, kiskanálnyi szumák, csöppnyi ecet valamelyike.

Egy csokrocska curryfű a kamrába és a szekrénybe, a molyok máris elmenekülnek. A kertben a csigák elűzésére, valamint pillangók, méhek csalogatására használják.

Úgy sejtem, növénytermesztő ismerőseim a csigaűzésnek, méhcsalogatásnak biztosan örülnek. A pillangók meg biztos sok hasznot hoznak a beporzással, de én nem vagyok velük baráti viszonyban (mióta egy lepkerajzás alkalmából napokig megállt az élet ott ahol laktam akkor. Kinyitottam az ajtót, kiléptem, szemem, szám, orrom tele lett lepkével).

Hétfőre kitalálom, mi lesz az étel, amibe ez a fűszer bekerül.

Perilla

Népies nevei: fekete csalán, cserjés perilla, kínai bazsalikom, vad szezám.

Alapvetően zöld és lila levelű fajtáját különböztetjük meg. Egynyári növény, bolyhos szára általában lila vagy zöld, négy hosszanti barázdával.

A levelek ovális vagy kör alakúak, 7-13 cm hosszú és 5-10 cm szélesek, a levelek felszíne apró szőrökkel borított. A levelek színe mindkét oldalán lehet zöld vagy lila, de az aljukon csak lila. A levélnyél lapos és bolyhos.

Napfénykedvelő, közepes vízigényű. 60-80 cm magas, jó elágazású, zárt bokrot nevel. Levele és szára sem csíp. Márciusban vetjük cserépbe, az edzett palántákat május végén ültetjük ki. Október végén virágzik.

Délkelet-Ázsiából származik. Kellő mennyiségű víz és nap esetén, bárhol megtermelhető, utak mentén, erdősávok szélén is megtalálható. Kínában szinte bárhol megtalálható.

Nagyon jól termeszthető paradicsom társaságában, mivel a növény mirigyszőreiben lévő anyag rovarriasztó hatású.

Kellemes, csípős íze miatt a perillát, mint a bazsalikomot vagy a koriandert használják. Édesen citromos íze van. Egyesíti magában a bazsalikom csípős ízét a menta finoman frissítő ízével. Nem csoda, hogy az angol nyelvben kínai bazsalikomnak (Chinese basil), vagy bíbormentának (Purple minth) szokták nevezni.

A szétmorzsolt perilla levelek illata egy kicsit a fahéjra, az ánizsra és az édesgyökérre egyaránt emlékeztet. Kitűnő elsősorban húsokhoz és halakhoz. Gátolja az étel romlását, ami igen hasznos nyáron.

Japánban a perillával való főzés már régen megszokott dolog, a levele és a magja a japán nemzeti étel, a „shisho” alkotórésze. A konzervált magokat megtaláljuk egyes japán bonbonok töltelékében, a magok olaja erős antioxidációs tulajdonságánál fogva keresett konzerválószer.

Évszázadok óta használják a keleti orvoslásban ezt a növényt, három alapvető egészségi körre. Tüdő és légzési problémákra, idegbántalmakra és nőgyógyászati gyulladásokra.

A perilla kivonata (ideálisan a levelek kivonatának és magból nyert olajnak a kombinációja) hatásos szer az asztma, a köhögés, a tüdő fertőzései ellen, és hatásos megelőzés az influenza és a megfázás ellen.

Szabályozza a bőr pórusainak tágulását, és hat a túlzott izzadás ellen. Enyhíti a görcsöket, a fejfájást, valamint nyugtató és tonizáló hatása van. E tulajdonságok együttese a pszichikailag és fizikailag is nehéz változás időszakában lévő nők számára ideális növénnyé teszi a perillát. Ráadás, hogy segít a hányingerrel küzdő terhes anyákon, a reumán, az emésztés zavarain és még egyes ráktípusok gyógyításánál is alkalmazzák.

Főzetét elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt használják. A Perilla kivonat helyi, dermális (krém és szappan) alkalmazása segítséget jelenthet a viszketés és vörösség enyhítésében. Napjaink kutatásai a növény levelének erős antiallergén hatását bizonyítják. A perilla kivonatoknak tudományos elemzéssel bizonyítható antibakteriális, antiszeptikus és mindenek előtt jelentős antioxidáns hatása van. A Perilla frutescens magjából nyert olaj kedvezően befolyásolhatja az allergiás tünetek kialakulását és hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel