Betöltés...
2017. február 26., vasárnap

Zöldséges, lencsés lilakáposztaSzeretem a színes ételeket. Szeretem a lilakáposztát is, mert nagyon finom. Méltatlannak tartom, hogy szimpla párolt káposztaként élje az életét ételeinkben. Úgy gondoltam, hogy remekül összeillik majd azzal a sok tarka répával, amit előzőleg vettem.

Mire kész lett, a lilából kék lett, a répák jól elbújtak közte. Lehetett volna szebb az összhatás, ha külön készül a répa, de az ízek egészen mások így, hogy együtt készült.

Amik külön készültek:

1 kg lencse, két és félszeres (2,5 liter) forrásban lévő vízbe téve, só nélkül, babérlevéllel főzve. A főzési idő 15 perc volt.

Ekkor a lencse még nem teljesen puha, viszont nem törik, nem pépesedik keveréskor. Mire tálalási hőmérsékletre hűl felszívja az ételből a szükséges levet, megpuhul.

4 kg apró burgonya fél liter vízzel, két evőkanál adalékmentes sóval, kuktában párolva. A burgonyát nem hámoztam, csak a sérültnek látszó héjat vágtam le, mert másképp nem látom hogy ép a burgonya mögötte, vagy se.

A káposzta és a zöldségek

Hozzávalók:

  • 3 db közepes méretű vöröshagyma, csíkokra vágva.
  • 5 kg lilakáposzta. Ebből a torzsáját kivágtam, a többit vékony csíkokra vágtam.
  • 2 fej fokhagyma, apróra vágva.
  • 2 kg vegyes színű ujjnyi vékony répa, kb. 3 centis darabokra vágva.
  • 2 kg paszternák, hasábokra vágva.
  • 9 evőkanál adalékmentes só.
  • 12 evőkanál hidegen sajtolt szőlőmag olaj.
  • 4 evőkanál őrölt kömény.
  • 1 evőkanál szumák.

Elkészítése:

A hagymát és a káposztát együtt tettem fel dinsztelődni az olajra az összes sóval. Mikor már a káposzta levet eresztett hozzákevertem a fokhagymát, a köményt és a szumákot. 2 percig kevergettem még, majd hozzáöntöttem fél liter vizet. Ez után hozzá kevertem az ételhez a répákat, a paszternákot és a káposztatorzsákat.

Lezártam a kuktát, takaréklángon párolódtak együtt 20 percig.

A kukta felnyitása után hozzákevertem még egy evőkanál sót és a készre főtt lencsét. Visszazártam a kuktát, de nem tettem vissza a tűzre. A zöldséges káposzta és a lencse csak saját gőzében érett össze.

Tálalás:

A lencsés káposztát és a főtt krumplikat egymás mellé tálaltam. Szabadföldön pirosra érett, kézzel morzsolt, csípős paprikát kínáltam mellé.

Az étel húsos változatát itt találod»


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel