Betöltés...
2018. április 29., vasárnap

Gombaolaj készítése


A tavasz első erdei gombáinak egyike, a májusi pereszke juttatta eszembe, hogy ezt el kell készítenem. Biztos vagyok benne sokan fogjátok azt gondolni elsőre: ezt nem engedhetitek meg magatoknak. Tévedtek. Megmutatom miért.

Igaz, hogy az erdei gombák ára sokkal magasabb mint a vegyszerrel termesztetteké, viszont beltartalmi értékük is sokkal magasabb. Ezért én a kevesebb több elv alapján inkább az erdei gombákat használom. A májusi pereszke az ízén kívül azért is kedvencem mert vércukorszint csökkentő hatású. Ez orvosilag is igazolt.

A gombaolaj egy kiváló módszer a gomba ízének, hatóanyagainak folyamatos, rendszeres biztosítására. A módszerre akkor szoktam rá mikor kiderült: nincs megfelelő helyem gombaszárításra.

Miért a pereszke?

Mert ízes gomba, szinte fűszeres, illik minden ételbe, és egész évre el tudom készíteni tavaszi és őszi változata miatt. Hasonlóan kellemes a gyűrűs tuskógomba (szintén pereszkeféle) és a szegfűgomba alapú olaj is.

Hozzávalók:

  • 0,5 liter hidegen sajtolt szőlőmag olaj, vagy ugyanennyi sütő-főző olívaolaj,
  • 10-15 dkg gomba,
  • csipet só (elhagyható)

Elkészítése:

A gombáról a földet letörölgetjük szalvétával (ha van rajta egyáltalán), a tönk legvégét levágjuk annyira hogy a kicsit kemény földes rész ne legyen rajta. Minden más részét felhasználjuk. Az eredi gombát mosni sem kell.

Mivel apró gombáról van szó kés nélkül, kézzel szét tudjuk választani a tönköt és a kalapot, a nagyobbaknál ketté tudjuk törni, vagy csípni.

Mikor a gombát így előkészítettük beleöntjük az olajat egy edénybe, beletesszük a gombát, majd a létező legkisebb lángon (illetve hőfokon, indukciósnál 120-200W közötti teljesítményen) lefedve hagyjuk saját gőzében és az olajban főni bő fél órát. Néha megkeverjük.

Ezután a fedőt levesszük róla és addig hagyjuk tovább főni az olajban míg végül egyáltalán nem habzik egy kicsit se, az olaj szép átlátszó lesz. Gyakorlatilag bő egy óra alatt készül el.

Miután kihűlt az olajat szűrőn át - ne kerüljön bele gomba - visszatöltjük az olajos üvegbe, lezárjuk. A gombát felhasználhatjuk az ebédhez, vagy két-három pici adagban betehetjük mélyhűtőbe, jó lesz az leveshez, pörkölthöz, rántottába.

A gombaolaj használata:

Használhatjuk salátára, ételek ízesítésére. Alkalmanként teáskanálnyi vagy evőkanálnyi mennyiségben. Az olaj hűtés nélkül eltartható késő őszig, de ősszel érdemes elkészíteni az ezzel azonos tulajdonságokkal bíró olajat a lila tönkű pereszkéből (lila pereszke, lila tölcsérpereszke) ami októberben-novemberben terem és olaja pont eltartható a következő májusi pereszkéig.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásod moderálás után jelenik meg

 
Fel